Scotts corner

 
SEPTEMBER 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het seizoen is inmiddels weer in volle gang. We hebben genoten van het bijzonder mooi gecomponeerde 'Sakura Variaties' van Heleen Verleur dat voor het eerst werd uitgevoerd door het orkest bestaande uit maar liefst 150 leerlingen tijdens de Nationale Suzukidag van 5 oktober. Wow, wat hebben de kinderen er hard voor gewerkt en natuurlijk ook chapeau voor Heleen en alle betrokken leraren! Voor vele kinderen waren de voorbereidingen hier naartoe een mooi aanknopingspunt om van het oefenen iets leuks te maken.

Blijven spelen en oefenen en het opdoen van inspiratie, daar gaat mijn column deze keer over. Met natuurlijk de nodige ervaringen uit de praktijk.

Continuous playing
Spelen, spelen en spelen. Dat is wat kinderen graag willen is zo mijn ervaring. Ik heb mezelf betrapt op een te serieuze aanpak de laatste paar weken en merk dat, ondanks dat het productief is, dit niet altijd even gezellig is. Dus terug naar de leuke speelmomenten. Fantasierijk en creatief zijn. Zo zijn we laatst op reis geweest naar het land van de Littlest Petshops. Ze waren bij het grote kasteel en gingen in de mooie kasteeltuin picknicken (ondertussen hebben we wat petshop-dieren op de grond uitgestald). Een aantal menuet liedjes moesten geoefend worden. In de tuin gingen de petshop-dieren dansen op een menuet en dat moest op de maat en op het juiste tempo. Zo hebben we de menuetten uit boek 2 geoefend. En Children at play hebben we geoefend toen de petshopjes naar het park gingen om tikkertje te spelen.

Met dank aan inspiratie van onze piano lerares dat jonge kinderen zich goed kunnen verbeelden in de wereld van de koningen en prinsessen, kan hier bij het bestuderen van muziekstukken goed gebruik van worden gemaakt. We stellen ons bijvoorbeeld voor in de Sonatina van Clementi dat het een koninklijk lied is en dat gedurende het lied verschillende personages met elkaar aan het communiceren zijn (om zo het onderscheid te maken tussen piano en forte bijvoorbeeld), of dat de koning over de rode loper loopt.

Play play play, wat vindt uw kind leuk om te doen. In mijn geval vraagt mijn dochter altijd wanneer er weer een concertje is. Regelmatig houden we kleine concertjes waar alleen papa en mama er rustig voor gaan zitten. Wat mooi dat dit stimulerend werkt.

Ook deel ik graag met u een klassiek spelletje dat u vast wel eens hebt ervaren. Voor 15 minuten lang, draaien we de rollen om tussen papa en leerling. 'Leerling' speelt de diverse toonladders en 'papa' vertelt dan of de juiste vingerzetting is toegepast, de toetsen mooi zijn aangeslagen met schepjes of hangende handen. Vervolgens laat 'papa' dan het goede voorbeeld zien en horen. Vergelijkbaar is door je kind eventjes leraar te laten zijn en ze dan een stukje op het muziekinstrument spelen met het goede voorbeeld. Of laat je kind het liedje eens zoals op de CD spelen en vergelijken met hoe ze het 'normaal' speelt. Het zal u positief verbazen.

Lang Lang en het moment
Kinderen van deze tijd hebben steeds meer nieuwe en gevarieerde prikkels nodig lijkt wel, om iets leuk te maken en houden. Wellicht zijn ze te verwend zonder dat we dat als ouders beseffen. Zoeken naar inspiratie blijft een uitdaging. Een tijdje geleden kwamen we op youtube een filmpje tegen van de wereldberoemde pianist Lang Lang die met een sinaasappel Chopin speelt. http://www.youtube.com/watch?v=oiziGLe1jBw. Op deze manier kennis maken met Lang Lang blijft zelfs bij kinderen hangen denk ik. Met regelmatige verwijzing naar de pianist, maakt dit het oefenen thuis niet alleen aangenamer, maar ook muzikaler en leuker. Het kost wat moeite, maar het spelen met een sinaasappel op de piano laten we voorlopig over aan de experts.

Mijn boodschap aan u is om van het oefenmoment met uw kinderen een leuk moment te maken. Gebruik uw fantasie en verplaatst u zich in het leven van uw kinderen, dan weet ik zeker dat u iets kunt bedenken om er een mooi spelletje van te maken.

Veel succes met oefenen en spelen toegewenst!


Het geven van een concertje is leuk! Foto: Donja de Wit.