Scotts corner

 
MAART 2015

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met Lang Lang in het concertgebouw!

Op zondag 23 november 2014 was het dan zo ver. Om 13.30 uur meldt de jongedame zich bij de artiesteningang van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Normaal gesproken nemen we de gewone ingang van dit wereldberoemde concertgebouw, dat al meer dan 125 jaar historie heeft en zijn we echt geen 2 uur van tevoren aanwezig. Maar deze keer was anders, onze dochter had het geluk om met pianovirtuoos Lang Lang een concertoptreden [*1] te verzorgen.
In deze column neem ik jullie mee in de voorbereidingen hiervoor en hoe de ervaringen waren tot aan het concert.
In mei 2014 vroeg pianodocente Heleen Verleur of Alyssa wilden inschrijven om samen Lang Lang op te treden in het Concertgebouw, en zo geschiedde. Lang Lang is altijd al een voorbeeld geweest en de meneer die met een sinaasappel piano speelde. Des te heugelijker was het nieuws dat ze op 20 juni vernam, geselecteerd te zijn om deel te nemen. Maar dit was slechts het begin van het verhaal. Er zou veel geoefend gaan worden

Stap voor stap

De 'Militaire Mars' van Frans Schubert en 'Rondo alla Turca' zou quatre mains gespeeld worden samen met heel veel andere pianisten. Onze dochter was erg blij dat Rondo een van de stukken was, omdat ze nu het origineel mocht leren spelen, voorheen was het altijd de vereenvoudigde versie.
De pittige stukken bleken nog niet zo eenvoudig en voor deze 6-jarige tante was het nog niet altijd eenvoudig om überhaupt zo lang stil te zitten en naar deze pianostukken te luisteren, laat staan ze te oefenen. Papa keek er best tegenop, echter de docente had er alle vertrouwen in. Met haar positieve energie en ondersteuning tijdens de lessen werden we wat meer op onze gemak gesteld. De aanpak klinkt wellicht erg cliché, maar was uiteindelijk toch simpel en effectief. "We gaan het stap voor stap aanpakken en tot de zomervakantie besteden we veel aandacht aan deze twee stukken," vertelde Heleen. Een ander belangrijk punt was, net zoals met de Suzuki-liedjes, veel luisteren, want dan hoor je de melodieën en gaat het leren spelen een stuk eenvoudiger.

Zomervakantie

Als ouder keek ik, ondanks de geruststellende woorden van Heleen, wel een beetje op tegen de zomervakantie die in de eerste week van juli begon. 6 weken lang aanpoten zonder professionele begeleiding. Hoe zorg je ervoor dat je dochter van bijna 7 een pianostuk muzikaal speelt? De stap-voor-stap-aanpak heeft in elk geval ervoor gezorgd dat er resultaat werd geboekt. We hebben een planning gemaakt en op basis hiervan elke week een paar bladzijdes geoefend. Elke dag voor het oefenen, maar ook tijdens het oefenen, luisterden we naar het te oefenen stukje. Of je talent hebt of niet, de zomervakantie heeft in elk geval uitgewezen dat het gezegde "Oefening baart kunst" zijn vruchten afwerpt. Een klein uurtje per dag en 5 of 6 dagen in de week oefenen. Als ouder probeer je de intrinsieke motivatie te stimuleren, maar natuurlijk, althans dat is mijn perceptie, kun je als ouder ook een bijdrage leveren door middel van discipline. Oefening en herhaling zijn natuurlijk niet altijd even leuk, ondanks dat je het leuk probeert te maken. Sommige bladzijdes gingen snel en behoefden weinig oefening, maar sommige stukjes waren lastig en om het makkelijk te maken heb ik het soms zelfs opgehakt in noot voor noot, en maat voor maat. Vaak zie je dan dat ze gaan lachen als het toch lukt en dat motiveert. En ze zijn helemaal blij als ze het hele lied kunnen spelen.

Repetities

De eerste pianoles na de zomervakantie met Heleen was weer een gezellige en met de nodige bijsturing kwamen we tot de conclusie dat de voorbereidingen voorspoedig verliepen. Voordat de grote dag zou plaatsvinden waren er 2 workshopdagen in de Q-Factory in september en oktober. Dat waren 2 leuke en leerzame sessies, althans als we mogen afgaan op de glimlach van onze dochter. Er is hard geoefend op het samen spelen met elkaar in een grote groep. Quatre mains, en met 25 andere kinderen piano spelen is wat anders dan individueel een performance geven. Dan was er in november nog een generale repetitie in het concertgebouw. De bijdrage als ouder in het proces was van iets ondergeschikt belang. Het was al een bijzondere ervaring op zich. Ah fijn, we hebben natuurlijk wel de lunch box specialer gemaakt. En dan was er een echte dirigent die de hele boel bij elkaar hield.

Terug naar de voorstelling

De voorstelling begon om 15.30 uur en was helemaal uitverkocht. Samen met mijn echtgenote, onze docente Heleen en de opa's en oma's hebben we enorm genoten van dit bijzondere concert. Zoveel piano's die allemaal tegelijk en synchroon spelen onder begeleiding van Lang Lang is natuurlijk niet iets wat je dagelijks meemaakt. Een uur lang klassiek op concertniveau met kleine onderbrekingen waar de grootmeester de jonge pianisten nog voorzag van nuttige adviezen om de pianostukken mooier en muzikaler te spelen. Twee persoonlijke adviezen van de pianovirtuoos:

(1) "Do not rush" en (2) "Listen to your heart!"

Het was een zeer geslaagde middag voor de toeschouwers. We hebben ervan genoten, en voor de pianisten was het extra leuk om na dit optreden nog een VIP moment te hebben met meneer Lang Lang.

Dank voor jullie aandacht en veel plezier met oefenen.
Scott Cheung


*1. Het concert is een initiatief van de Lang Lang Foundation, met als doel het stimuleren van het bespelen van muziekinstrumenten. Dit project '101 pianisten' voor kinderen van 6-16 jaar is inmiddels uitgerold in verschillende wereldsteden zoals San Francisco, Berlijn, London en Rome. Zie voor verdere informatie http://langlangfoundation.org/our-programs/101-pianists/